Periodieke controle

Tijdens een periodieke controle onderzoekt de tandarts méér dan alleen uw tanden en kiezen. Dus ook als u een kunstgebit draagt is het belangrijk om tenminste 1 keer per jaar naar de tandarts te gaan.

Behandeling

Tijdens een periodieke onderzoek controleert de tandarts uw tanden en kiezen op gaatjes en hij bekijkt of vullingen en kronen nog goed aansluiten. Hij meet ook de conditie van uw tandvlees en controleert uw tong, lippen en (wang)slijmvliezen op eventuele afwijkingen. Onder vullingen of kronen en tussen uw tanden kijken lukt niet zonder röntgenfoto’s. Als er een behandeling nodig is, dan volgt er meestal een nieuwe afspraak. De tandarts kan u ook verwijzen naar de mondhygiënist of collega-tandarts.

Kosten

Soms is het nodig om naast een periodiek onderzoek ook foto’s te maken of moet er tandsteen verwijderd worden. De periodieke controle zit voor volwassenen niet in de basisverzekering. Vergoeding van de kosten komt uit de aanvullende tandartsverzekering.

Voor kinderen tot 18 jaar zitten de kosten voor een periodieke controle in de basisverzekering.

Alternatieven

U kunt er voor kiezen om alleen naar de tandarts te gaan indien u klachten heeft. Dit is niet aan te raden omdat tandbederf of parodontitis langdurig klachtenvrij kan verlopen, maar wel steeds meer schade veroorzaakt.

Bespreek met uw tandarts hoe vaak u een periodieke controle nodig hebt.

Bron: KNMT

Scroll naar boven